Во рамките на Лексикографскиот центар досега се реализирани бројни проекти кои се однесуваат на откривањето, истражувањето и систематизирањето на одделни делови од македонската култура и уметност. Во Центарот е подготвена и објавена Македонската енциклопедија (во 2 тома), која ја претставува историската и современата целина на македонската цивилизација.

Раководител: Акад. Митко Маџунков

FaLang translation system by Faboba